måndag 23 augusti 2010

Fröken måste jobba extra

Vad har ni gjort i sommar frågar fröken barnen? Barnen berättar och skriver om vad de varit med om. Vad har du gjort i sommar fröken?  undrar barnen sedan och fröken måste berätta att hon varit hemma hela sommaren för att hon tycker att det är så skönt. Hon säger inte att hon jobbat extra på Arlanda, precis som hon även gör helger och lov under resten av året, eftersom lärarlönen inte räcker till. Fröken jobbar som lärare på mellanstadiet sedan tio år i en skola inom Stockholms Län och under de åren har hon inte åkt på semester en enda gång.  

 Fröken har 4,5 års högskoleutbildning på Lärarhögskolan plus nästan 100 poäng till i lite smått och gott som hon har nytta av i undervisningen. Fröken uppskattar att hennes arbetsvecka är mellan 50-55 timmar med all planering. Fröken är ensamstående med två barn. Precis som många andra lärare är Fröken på väg att ge upp. Arbetet är för tungt och det går inte att leva på lönen. Höjer vi inte lärarlönerna kommer i framtiden få utbilda sig och vad värre är; de som har utbildat sig slutar efter några år. Att Folkpartiet nu föreslår att förstatliga skolan är ett steg i rätt riktning för att höja statusen på läraryrket. Men för att höja statusen måste lönerna upp och arbetstiden bli en normal arbetsvecka!

1 kommentar:

  1. Jag håller med om att staten måste höja lärarnas löner, så skolan får en kompetent arbetskår. För sålänge som lönerna är låga så kommer inte de "duktiga" söka sig till läraryrket. De som kämpar på i skolans värld bränner ut sig och får inget tack för det. Sedan uppmanar jag till vidareutbildning, det är oerhört många lärare i dagens skola som utbildade sig för över 20 år sedan och inte har hängt med i utvecklingen! Sist är det dethär med lärarnas status. När jag berättar att jag pluggar till lärare, så undrar många varför. De har sett "klass 9A", de har hört om utmningarna i dagens skola men framförallt har de hört om de dåliga lönerna. Höj lönerna- så höjs även lärarnas status. Satsa på skolan idag, annars får ni betala för det imorgon. Vänligast/Alexandra Malm

    SvaraRadera