tisdag 6 mars 2012

Kvinnan och Kroppen


Spegel, spegel på väggen där…Ja, vad är det egentligen vi ser när vi tittar oss i spegeln? Och
varför ser vi så ofta bara skavankerna, och varför är så många av oss kvinnor missnöjda med
vår egen spegelbild? Missnöje med den egna kroppen är mycket vanligt bland kvinnor i
västvärlden. Internationell forskning visar att mellan 30-50 procent av alla kvinnor har en
negativ kroppsuppfattning. Något som i sin tur leder till låg sk kroppsbaserad självkänsla
vilket är en riskfaktor för nedsatt psykiskt välbefinnande, depression, upprepade
bantningsförsök, extrema viktkontrollmetoder som intensiv överträning och självförvållade
kräkningar, men på sikt även viktökning(!) och ätstörningar. Var tredje kvinna i Sverige är idag överviktig, och övervikt ses som ett av de stora folkhälsoproblemen i hela västvärlden. Vad många kvinnor brottas med är alltså både ökande vikt och ett alltmer ouppnåeligt ideal! Dagens skönhetsideal ligger långt under den genomsnittliga kvinnans normalvikt
1.6/2.6miljonerklubben genomförde en Ipsosundersökning bland närmare 2000
kvinnor från 22 år och uppåt över hela Sverige. Resultaten visar att fler än 1 av 4 kvinnor vill gå ned i vikt fast de anser att de egentligen är normalviktiga och bland kvinnorna mellan 22 och 29 år är siffran 57 procent! Fler än 1 av 4 skäms inför sig själva för
att de inte väger det som de tycker att de borde väga, fler än 9 av 10 tänker ofta på vad de
äter, och fler än 1 av 4 tröstäter. 83 procent har någon gång försökt gå ned i vikt och 18
procent av kvinnorna mellan 22 och 44 år har försökt gå ned i vikt 15 gånger eller mer.
Självkänslan och egenvärdet är också starkt kopplat till kroppsuppfattning, och baseras på hur
attraktiv man tycker att den egna kroppen är. Dessa resultat är särskilt tydliga för de kvinnor
som uppger att deras mamma ofta uttryckte missnöje med sin egen kropp. Dessa kvinnors
självkänsla är mer beroende av hur deras kropp ser ut än andra kvinnor och de har även en
mer negativ kroppsuppfattning samt mer skam och ångest kopplat till sitt ätande och kroppen, de jojo-bantar och använder även extrema viktkontrollsmetoder i högre utsträckning än andra kvinnor.

Att vara normalviktig duger inte i dagens samhälle och de signaler vi ger våra barn spelar stor roll för deras framtida självkänsla och kroppsuppfattning.


VI VET
- att kvinnorna i det gamla Kina snörde sina fötter och plågades från födsel till död för att bli åtråvärda och attraktiva på äktenskapsmarknaden.

II

VI VET
- att kvinnorna under rokokoeran snörde sig så hårt att svimmingsanfallen var mer regel än undantag och den lilla dosan med luktsalt hörde till de nödvändiga kvinnliga accessoarerna. Allt för att bli åtråvärda och attraktiva.

III

VI VET
- Att västvärldens fotomodeller i mitten av i mitten av 1900-talet opererade bort de nedersta revbenen för att uppnå modets getingmidja. Allt för att bli åtråvärda och attraktiva på den kommersiella marknaden.

IV

VI VET
- att självsvält och ätstörningar är dagens problem som drabbar kvinnor i allt yngre ålder och att kosmetisk kirurgi är en ständigt växande och lukrativ industri.

VI VET ALLTSÅ
Att kvinnor genom århundraden har lidit, plåtats och stympat sig själva. Allt för att bli åtråvärda och attraktiva på den kommersiella eller den äktenskapliga marknaden.

En never ending story?

Vi har inget svar, inget botemedel eller magiska råd. Det enda vi kan göra är att sätta fokus på frågan och skicka den vidare.
Är kvinnors självplågeri genetiskt betingad eller styrs vi och manipuleras vi av omgivningen?

VET EJ
Det enda vi kan vara säkra på när vi tittar på historien är att i kvinnans ansträngning ”att behaga” är hon villig att gå långt. Hur långt vet vi inte, men att hon går vidare det vet vi säkert. Om vi ser till pendlingarna genom historien och resultaten från vår egen undersökning, hur kan vi då förstå vår egen tid? Vad säger det om det rådande sk size zero-idealet? Att vi är friare och mer jämställda än någonsin? Men om det nu är så, varför kan vi i så fall inte vara det med våra naturliga former, och självkänslan, i behåll?

Grynet Molvig och jag spelar föreställningen MatDesperat på internationella kvinnodagen 8 mars i Kulturens Hus i Luleå i samarbete med Go Red och 1.6 miljonerklubben.
Föreställningen spelas också 14, 28 mars samt 12 april på Boulevardteatern i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar